Startpagina

Nieuws

maandag, 6. mei 2024 - 20:51 uur
Veel jeugd en jongeren deden mee op 4 mei in Rijssen

Het woord was aan de jeugd bij de Dodenherdenking in Rijssen

RIJSSEN – Weer veel belangstelling en een grote rol voor de jongeren bij de Dodenherdenking zaterdagavond 4 mei bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg. Voorafgaand aan de plechtigheid bij het gerestaureerde oorlogsmonument zorgde beiaardier Jan-Geert Heuvelman voor passende klanken op het carillon van de Schildkerktoren. Van 19 tot 19.30 was er de interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk. Voorganger was ds. Paul Blom.

Het thema voor zijn overdenking was “De doden blijven leven…” In het bijzonder stond hij stil bij het dubbele leed van nabestaanden die moeten leven met het gemis van een familielid dat nooit terugkwam. Ook dubbel leed als je geen afscheid kunt nemen als een lichaam ontbreekt omdat het in de verbrandingsoven is verdwenen zoals met miljoenen joden is gebeurd. Stadsorganist Dick Sanderman verzorgde de muzikale begeleiding. Hij speelde een betekenisvol contakion van de overledenen, een oud-kerkelijke hymne uit Kiev.

Stille Tocht
Na de bezinningsbijeenkomst stelden de deelnemers aan de Stille Tocht zich op in de Kerkstraat. Begeleid door twee tamboers met omfloerste trom van Muziekvereniging Wilhelmina, ging de stoet onder aanvoering van burgemeester Jurgen van Houdt en de wethouders René de Koff en Bert Tijhof met hun partners richting het oorlogsmonument. Scouting Rijssen droeg de kransen en bloemstukken. De scouts verzorgenden ook de vlaggenwacht bij het monument en gaven geheel volgens protocol de kransen en bloemstukken aan.

The Last Post
Een blaasensemble van muziekvereniging Wilhelmina zorgde bij het oorlogsmonument voor de muzikale begeleiding. De Twente Zangers zongen enkele passende liederen en trompettist Johan Kalter stond paraat om The Last Post ten gehore te brengen voorafgaand aan de twee minuten stilte om 20 uur. De dubbele erewacht werd gevormd door leden van de Rijssense vrijwillige brandweer en leden van de Koninklijke Luchtmacht.

Jongeren
Voorzitter Erik Brinks van het Comité Herdenkingen Rijssen leidde met vaste hand de compacte samengestelde plechtigheid waarin een grote rol was weggelegd voor leerlingen van de deelnemende scholen en de jongeren van het jeugd- en jongerenwerk. Daan ter Harmsel van de Banisschool las als eerste zijn gedicht voor. Verderop in het programma volgden Nora Lindhout van de Haarschool, Annemarie van Houdt van scholengemeenschap Reggesteyn, Mya Hofman en Nikkie Zandbergen van de Wilhelminaschool en Aron Keizer van de Ronde Maat. Chris van den Noort las een toepasselijk gedicht met op de achtergrond zachte pianoklanken.

Herinnering
Burgemeester Jurgen van Houdt voerde het woord namens de gemeente Rijssen-Holten. Volgens hem is het in moeilijke omstandigheden van vitaal belang om elkaar te steunen. “We staan stil bij burgers en militairen, die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We herdenken hen als de dappere vrouwen en mannen die hun land hebben gediend en zich hebben opgeofferd voor onze vrijheid Maar ook omdat de idealen waarvoor zij streden nog altijd actueel zijn. Als burgemeester van onze gastvrije gemeente voel ik een diepe verantwoordelijkheid. Om ervoor te zorgen dat de herinnering aan de gevallenen en hun idealen levend blijft. Dat is een uitdaging, nu de bevrijders van toen bijna niet meer onder ons zijn.”

Kruispunt
Volgens de burgemeester bevinden we ons op een kruispunt in de geschiedenis waarbij we niet lang meer zullen kunnen herdenken met onze bevrijders. “En waarbij de vijanden van toen, de vrienden van nu zijn geworden. Ik denk aan onze partnergemeenten Winterberg en Steinfurt. De tijd waarin wij leven, met andere oorlogen, ook op ons Europese continent, vraagt om een manier van herdenken die blijvend inspireert. Door terug te kijken naar het verleden. En vanuit het heden vooruit te kijken, naar de toekomst. We moeten de heldhaftige daden van onze voorouders herdenken. We moeten in het heden gedenken en kijken naar de uitdagingen van deze tijd en de waarden die ons verbinden als gemeenschap. En we moeten bedenken wat we in de toekomst zelf kunnen doen om in een veilige en rechtvaardige gemeente te leven.”

Diepe stilte
Na het wegsterven van de laatste tonen van The Last Post daalde een diepe stilte in waarin slechts de vogels in de eeuwenoude bomen van de begraafplaats te horen waren. Hierna werden de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus gezongen. Kransen en bloemstukken werden gelegd namens de gemeente, de brandweer, het Comité Herdenkingen Rijssen, de oud-Indiëgangers, het Contactorgaan Oud-Mariniers, de brandweerkrans werd gelegd door vader en zoon Gerrit en Rik ter Harmsel, de Fruytierscholengemeenschap, Scouting Rijssen, het Rode Kruis, de Oranjevereniging, scholengemeenschap Reggesteyn en het jeugd- en jongerenwerk van Rijssen-Holten. Ook nabestaanden legden bloemen. Oud-strijder Roelf Wolterink moest dit jaar voor het eerst verstek laten gaan, omdat hij herstellende is van een val waarbij hij een been gebroken heeft.

Plechtig
Na afloop van de plechtigheid ging de stoet weer terug naar het gemeentehuis. Comitévoorzitter Erik Brinks was na afloop tevreden met het stijlvolle en plechtige verloop van de herdenking. “Er zijn altijd verbeterpunten en daar gaan we binnenkort ook goed naar kijken. Maar ik ben ook heel erg blij met de grote deelname van de jongere generatie. Ze hebben ook erg mooie gedichten gemaakt die heel goed pasten bij deze herdenking. We hopen van harte dat dit een mooie opmaat is geweest naar de herdenking van volgend jaar, want de vrijheid is een kostbaar goed dat we niet moeten verwaarlozen.”

maandag, 6. mei 2024 - 20:47 uur
Indrukwekkende herdenking op joodse begraafplaats in Rijssen

Burgemeester Van Houdt: “Maak de fout niet opnieuw en zet je tot het uiterste in voor de vrijheid!”

Indrukwekkende herdenking op de joodse begraafplaats in Rijssen

RIJSSEN – “Voor de schemering van de sabbat intreedt, verzamelen we ons hier op onze joodse begraafplaats. Een plek doordrenkt met herinneringen en verhalen van inwoners die stierven om wie en om wat ze waren. We komen samen om te herdenken wat was, te eren wie we verloren en te reflecteren op wat we hebben geleerd.” Dat zei burgemeester Jurgen van Houdt vrijdagmiddag 3 mei bij de herdenking bij het monument op de joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat. In verband met de sabbat op 4 mei, was de plechtigheid een dag eerder.

Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid was er een Stille Tocht onder leiding van Dianne Pas, tweede voorzitter van het Comité Herdenkingen Rijssen. De deelnemers aan de Stille Tocht liepen vanaf de parkeerplaats van sportcomplex de Koerbelt naar de joodse begraafplaats nabij de kruising met de Brekeldlaan.

Jongeren
Dianne Pas richtte zich met name tot de jongere generatie en legde uit waarom het van belang is om met elkaar jaarlijks de joodse stadgenoten te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Burgemeester Van Houdt voerde het woord namens het gemeentebestuur. Hij zei een diepe verbondenheid te voelen met de geschiedenis van de gemeente en de inwoners. “We herdenken vandaag niet alleen als individu, maar juist ook als gemeenschap, die samenkomt in solidariteit en medeleven.”

Gastvrij
Van Houdt benadrukte de gruwelen van oorlog, discriminatie en vervolging “die onze medeburgers hebben moeten doorstaan. We herdenken hen bij naam. Niet alleen als slachtoffer van een verschrikkelijk regime, maar ook als individuen, als mensen met dromen, met geloof, met hoop en met liefde.” Van Houdt stelde dat vrijheid een erfenis is, maar ook verantwoordelijkheid in zich heeft om op te komen voor de rechten van anderen. “Om te strijden tegen onrecht en discriminatie en te bouwen aan een gastvrije samenleving die is gebaseerd op respect, begrip en mededogen. Als gemeentebestuur zetten we ons in voor die gastvrije gemeenschap waarin iedereen zich welkom voelt. waarin we elkaar steunen in tijden van nood. Een gemeenschap waarin we samenwerken aan een toekomst waarin herinneringen aan en uit het verleden ons helpen om te blijven werken aan een gemeenschap van vrede en harmonie.”

Jikor en Kaddisj
Namens de joodse gemeenschap was Jik Nihom aanwezig van de Nederlandse Israëlitische Gemeente Twente. Hij zong het Jiskor, een Hebreeuws gebed voor de zielenrust van de overledenen. In dit gebed komen de namen voor van alle vernietigingskampen in Europa. Hierna zegde hij het Kaddisj-gebed op in het Hebreeuws dat als het ware een lofzang is op God en een uiting van blijvend vertrouwen in de toekomst. De Nederlandse vertalingen van deze gebeden werden voorgelezen door Eva de Lange, dochter van de bekende Rijssense ondernemer Ies de Lange, die na de Tweede Wereldoorlog als enige joodse stadgenoot uit het concentratiekamp terugkeerde.

Veiligheid
Voor het zingen en uitspreken van de Hebreeuwse gebeden, maakte Nihom van de gelegenheid gebruik om te wijzen op de gevaren die sinds kort weer in de wereld zijn gekomen voor de joodse mensen. “Het is niet meer mogelijk om als jood veilig over straat te lopen.” Nihom pleitte ervoor om mensen los te zien van politiek en hij riep op om opnieuw weer als mensen elkaar te respecteren en het gevoel van veiligheid te geven.

Leerlingen
Verspreid over de plechtigheid lazen leerlingen van Rijssense basisscholen eigen gemaakte herdenkingsgedichten. Dat waren Leah Arends van de Haarschool, Sammy Willemse van de Constantijnschool en Stijn Gerritsen van de Banisschool. Bloemen bij het monument werden gelegd namens het gemeentebestuur door burgemeester Jurgen van Houdt en zijn vrouw Alida. Namens de Nederlandse Israëlitische Gemeente Twente legde Jik Nihom bloemen. Namens de Stichting Stolpersteine werden bloemen gelegd door Arnold te Wierik en Ben Wolterink. Namens het Rode Kruis, Lisa ter Maat en Annieke Schulenburg. De bloemen van de Oranjevereniging werden gelegd door Olav Roeterdink en Marco Nieuwenhuis en namens de scouting deden dat Hannah van de Bosch en Tim Roelofs.

Hierna verliet het gezelschap de begraafplaats en gingen de deelnemers aan de herdenking terug naar parkeerplaats waar de stoet werd ontbonden.

maandag, 25. maart 2024 - 13:04 uur
3 en 4 mei 2024 Dodenherdenking in Rijssen

vrijdag 3 mei (vervroeg i.v.m. sabbat op zaterdag 4 mei) herdenking joodse pladatsgenoten om 16 uur bij het monument op de begraafplaats van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap aan de Arend Baanstraat. Verzamelen op de parkeerplaats van sportpark de Koerbelt. Vertrek Stille Tocht om 15.50 uur. Hoofdbedekking voor mannen op de begraafplaats verplicht.

Zaterdag 4 mei worden 's avonds om 20 uur de doden herdacht in Rijssen bij het oorlogsmonument bij de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg. Voorafgaand aan de herdenking is er om 19 uur een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk. Daarin zal ds. L. P. Blom voorgaan. Hierna kan worden deelgenomen aan de Stille Tocht naar het oorlogsmonument. Op stellen na 19.30 uur Tussen de Schildkerk en het gemeentehuis in de Kerkstraat.

zaterdag, 17. juni 2023 - 23:13 uur
Geslaagde Veteranendag Rijssen-Holten

De Gemeentelijke Veteranendag van Rijssen-Holten in het Rijssense Volkspark was weer een schot in de roos. Een kleine dertig oude en jonge veteranen had zich opgegeven voor de plaatselijke veteranendag die was georganiseerd door het Comité Herdenkingen Rijssen. Namens SVNF was voorzitter Lianne Jongsma aanwezig.

Burgemeester Jurgen van Houdt en de wethouders Ben Beens en René de Koff, Comitévoorzitter Erik Brinks en tweede voorzitter Dianne Pas verwelkomden de veteranen in het restaurant van het Parkgebouw.

vrijdag, 5. mei 2023 - 17:04 uur
Ds. Egbert Egberts: “Vrede en rechtvaardigheid zijn ons gebed meer dan waard!”

RIJSSEN – “Laten we dankbaar zijn dat we in een rechtstaat leven. En welke vragen of kritiek we hebben; daar is dan tenminste nog ruimte voor. Hoe anders was dat tijdens de bezetting.” Dat zei ds. Egbert Egberts in de interkerkelijke bezinningsbijeenkomst op 4 mei in de Schildkerk.

De predikant sprak naar aanleiding van Psalm 72, een gebed voor de koning tot God. “Laat deze psalm een blijvende bron van inspiratie zijn: geef uw wet aan de koning en we mogen ontvangen rechtvaardigheid, vrede, omzien naar de arme. En wij weten: hoe weinig vanzelfsprekend zijn vrede en rechtvaardigheid. Het is en blijft een geschenk, een gave van God. De schrijver van de psalm bad ervoor en het ook uw en jouw gebed meer dan waard!”

De bijeenkomst in de Schildkerk ging vooraf aan de Stille Tocht naar de oorlogsmonumenten aan de Lentfersweg waar de Nationale Dodenherdenking werd gehouden.

Oudere bijdragen

Aanmelden